Od wielu już lat obserwujemy postępującą degradację gleb. Niewielu z nas pamięta, że w Polsce jakość użytków rolnych jest niższa od średniej europejskiej. Większość gleb jest lekkich, zawierających mało lub bardzo mało próchnicy, kwaśnych i bardzo kwaśnych, co sprzyja zmniejszeniu żyzności gleb. Takie gleby charakteryzują się zniszczoną strukturą, ograniczoną bioróżnorodnością z przewagą patogenów chorobotwórczych i akumulacją pozostałości pestycydów. Mając na uwadze, że gleba to podstawa wzrostu, ASCROP uruchomił projekt „Dbamy o glebę”. Celem strategicznym tego projektu jest edukacja w zakresie ochrony gleb użytkowanych rolniczo, ze szczególnym uwzględnieniem roli biotyny i mikroorganizmów oraz ich udziału w poprawie jakości i żyzności gleb. Rozmawiamy, pokazujemy doświadczenia i wspólnie omawiamy ich wyniki, dobierając najlepsze rozwiązania dla każdego pola indywidualnie.